Neko, z chęcią podzielę się z Tobą tym, co wiem o symbolach ze snu. Od pewnego czasu analizuję swoje sny i przyznam, ze opisy sennikowe są zgodne z rzeczywistością, z tym, co się dzieje w moim życiu, z tym co myślę i czuję.Nie wiem, czy niektóre z moich znaczeń nie będzie się pokrywać z tłumaczeniem Miriam, ale odpuszczę sobie teraz ich porównywanie, najwyżej będą zbieżne. Woda daje początek myśli. Oczyszcza je i przenosi na płaszczyznę ewolucyjna lub regresyjną w zależności od tego, czy jest czysta, mętna, przeźroczysta, wzburzona, tajemnicza. Symbolizuje najważniejsze metamorfozy , ma podobne znaczenie jak matka dająca życie i podtrzymująca je swoją opieką. Jest źródłem życia, ale może nieść także śmierć. Bardzo ważna jest znajomość naszych związków z wodą, którą widzimy pod postacią rzek, jezior, fontann, czy strumyków. W jaki sposób nas prowadzi swoim biegiem, czyli przez życie? Czy wciąga nas w swoje głębie? Trzeba wiedzieć, czy można z tą siłą współdziałać. Czy pływa się bez trudu? Tonie? A może żeglujemy pogodnie i radośnie łodzią? Jeśli tak, to woda symbolizuje jeden z czynników egzystencji, daje pokój, światło i miłość. Czy służy do chrztu? Zatem użyźnia nową inspirację, niesie świętą i wyzwalającą siłę, uwzniośla i pozwala zrealizować nadzieje. Pojawia się pod postacią rosy, deszczu, ulewy czy źródła? Zawsze jest matką, która ma moc spowodowania rozkwitu lub ucisku, rozweselenia lub zasmucenia, ożywienia lub zniszczenia tych , którzy się z nią zetkną. Jej wpływy są nieograniczone. Dzięki swym rozlicznym funkcjom symbolizuje nieświadome siły, dzięki nieustannej odnowie jej wymiar sięga wieczności. Woda jasna i żywa zapowiada szczęście, miłość, zadowolenie i dobre zdrowie. Woda zimna zmusza do wzięcia się w garść i zapomnienia o troskach. Woda brudna i błotnista zapowiada zawirowania w miłości czy przyjaźni, kłopoty. Bardzo często ten sen jest przygotowaniem do zerwania. Rzeka występująca z brzegów informuje nas o braku kontroli emocjonalnej, jesteśmy we władaniu uczuć i nie stać nas na racjonalne myślenie. Woda czarna lub tajemnicza wskazuje na niebezpieczeństwo płynace z nieodwzajemnionej miłości. Zagrożenie. Stojąca woda zapowiada niebezpieczeństwo. Woda brudna, pełna owadów to zdrada, bliskie rozstanie. Czysta woda zalewająca dom, nieczyniąca w nim jednak żadnej szkody, to zapowiedź, że obdarzy cię uczuciem człowiek bogaty, hojny i lojalny. Błotnista woda zalewająca dom i przemieszczająca przedmioty i meble - wkrótce pojawi się nieprzyjaciel uciekający się do przemocy. Woda wypływająca z domu rozlewająca się po mieście symbolizuje autorytet zdobyty dzięki życzliwości i wspaniałomyślności.
Mając te wszystkie znaczenia, możesz z łatwością zinterpretować swoje sny. Ja tego nie mogę zrobić, bo napisałaś ogólnie, że śni Ci się woda różnego rodzaju, a trzeba przetłumaczyć sobie konkretne sny. Na pewno Twoje sny oznaczają, że przechodzisz głęboką metamorfozę.
Korzystam z sennika Marie Coupal, gdzie jest mitologiczna, psychologiczna i psychoanalityczna symbolika snów.
_________________ Najpiękniejszym skarbem jest miłość serc /przysłowie arabskie/
|