INES pisze:
dobre nowiny i wiadomości i często odnoszą się one do spraw materialnych, np. wiadomość o przyjęciu do pracy
Hmmm... z tym bardziej kojarzy się Paź Monet, w każdym razie u mnie tak jest najczęściej.
Paź Buław raczej wpada i mówi coś w stylu:
- Hej, słyszałem że w firmie X kogoś potrzebują! Chodź pójdziemy tam teraz i sprawdzimy. Tylko gdzie ja mam adres tej firmy...? A nie ważne, to nie problem, jakoś trafimy.
Paź Monet przyszedłby z numerem telefonu, dokładną mapką i (na wszelki wypadek) gotowym CV.
Paź taki czy inny sam w sobie może nawet nie tyle być wiadomością o przyjęciu do pracy, co właśnie dopiero zaproszeniem lub pójściem na rozmowę kwalifikacyjną, albo znajomą osobą która przychodzi i mówi że w firmie w której pracuje chyba akurat jest wolne miejsce, popyta, może coś nam załatwi.
Jak będzie działać każdy Paź?
- Buławowy natychmiast poleci do kogo trzeba nawet jeśli jeszcze nie powiedziałaś że w ogóle chcesz tam pracować

lub... zapomni że miał pomóc bo zajmie się czymś innym
- Kielichowy troszkę zamarudzi, będzie czekał na dobry humor szefa, podlizywał się i przygotowywał teren
- Mieczowy zacznie od obdzwonienia wszystkich znajomych z pracy żeby dowiedzieć się czy aby na pewno jest miejsce, będzie zbierał informacje i donosił Ci o wszystkim tylko nie o tym czy możesz brać tę pracę za pewnik
- Monetowy będzie najkonkretniejszy, bez problemu zreferuje Ci dokładnie zarobki, godziny pracy i obowiązki, umówi Cię z szefem albo da numer do kadr.
Wracając do Pazia Buław, z pewnością jest najbardziej ruchliwy ze wszystkich Paziów. Dusza towarzystwa, roześmiany i wesoły, lubiący gdy coś się dzieje - jeśli nic się nie dzieje, wówczas zapewne sprowokuje jakąś atrakcję.

Może być psotny, dowcipny, rozgadany. Nie lubi nudy, zawsze coś kombinuje, żyje intensywnie.
W ogóle przedstawicieli dworu Buław nie sposób przeoczyć, bo są to ekstrawertycy, chętnie robią wokół siebie zamieszanie.
Jako wydarzenie Paź Buław to radosna nowina, zwykła plotka, ciekawostka. Może być propozycja lub szansa, tylko uwaga, bo jednak informacje Pazia Buław nie zawsze bywają dokładne i wiarygodne. Jeśli Paź coś ma nam załatwić (pracę, jakiś drobiazg, cokolwiek), owszem, chętnie służy pomocą, ale to nie koniecznie mu się uda.