Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Obliczanie Karty Osobistej
PostZamieszczono: 01 cze 2011 13:28 
Hurra, mogę prosić o interpretację!

Witam serdecznie wszystkie Wróżki i Wróżów:)

W Tarocie jestem dopiero raczkująca. Kupiłam pierwsze karty niedawno i bardzo długa droga przede mną, aby się z nimi zaprzyjaźnić i umiejętnie je odczytywać. Bodźcem do kupienia kart był fakt, iż zawsze miałam niesamowity dar intuicji i hmm "proroczych" (bardzo znaczących) snów. Postanowiłam więc zająć się Tarotem.

Chciałabym poznać swoje karty i ich znaczenie i w związku z tym mam gorącą prośbę - czy ktoś mógłby mi w tym pomóc? Spróbuję również zrobić to sama, ale chcę sprawdzić trafność mojej interpretacji.

Moja data urodzenia 8.01.1984. Z góry ogromnie dziękuję.

Pozdrawiam

PostZamieszczono: 01 cze 2011 13:46 
Administrator
Awatar użytkownika

Witaj! :) Tu w pierwszym poście jest dokładnie wyjaśnione w jaki sposób liczymy. Najpierw spróbuj sama, to nic skomplikowanego, a przy okazji nauczysz się jak działa. :)

Dla ułatwienia:

Cytuj:
1. Dodaj do siebie dzień, miesiąc i rok urodzenia
np. 23.07.1952 = 23+7+1952 = 1982

2. Dodaj do siebie cyfry wyniku z punktu 1.
1+9+8+2 = 20
Osobista Karta to XX

Jeśli wynik będzie większy od 22 (np. 27) należy dodać do siebie cyfry jeszcze raz (2+7 = 9)

Karta duszy pokazuje jakie cechy duchowe będą się w nas rozwijać. Te cechy to ukryta moc dzięki której odkryjemy własną ścieżkę, drogę do nas samych, do naszego wnętrza, do wewnętrznego mistrza.
Obliczanie Karty duszy:

1. Dodaj do siebie cyfry z Osobistej karty (20), 2+0 = 2
Twoja karta to II

Karta wzrostu ukazuje energię i wyzwania, kolejne kroki rozwoju. Przeważające czynniki w każdym roku twojego życia.
Obliczanie Karty rozwoju:

1. Dodaj do siebie miesiąc i dzień urodzenia oraz rok (analizowany)
7+23+1999 = 2029

2. Dodaj do siebie cyfry wyniku
2+0+2+9 = 13

Karta rozwoju to XIII

Kiedy suma daje 22 to żądana karta to Arkan XXII=0 Głupiec

PostZamieszczono: 01 cze 2011 15:18 

Tzn wiem jak to obliczyć, ale gorzej z interpretacją kart, bo na tym się jeszcze nie znam - dopiero zgłębiam tajniki tej magicznej wiedzy... Stąd właśnie moja prośba o pomoc kogoś bardziej zaawansowanego ;)

Z moich wyliczeń wyszło mi tak:
8.01.1984
8+1+1984=1993= 1+9+9+3=22= 2+2=4

Karta osobista 22 czyli 2+2=4 czyli Cesarz
Karta duszy to też Cesarz
I karta wzrostu na ten rok też Cesarz.

Chyba, że w tym przypadku, jak jest napisane na końcu postu 22 oznacza 0 czyli Głupca?

Przepraszam, bo 2 razy mi wysłało post, a nie widzę tu opcji usunięcia... ;)

PostZamieszczono: 01 cze 2011 19:13 
Administrator
Awatar użytkownika

Tak, w obliczeniach karty osobistej wychodzi Ci 22, ale w takim przypadku nie redukujemy jej, tylko przyjmujemy że jest to 22, czyli XXII Głupiec. :)

Karta Duszy (suma cyfr karty osobistej, czyli 2+2) : IV Cesarz
Karta na rok obecny: 8+1+2+0+1+1 = 13 Znów nie redukujemy, bo jest Arkan o tym numerze, czyli będzie to XIII Śmierć.
Karta ta ogólnie prognozuje co będzie się działo, jakie tematy przyjdzie się wziąć za rogi, z czym się zetkniesz. Śmierć to przemiana, żegnanie się z różnymi starymi sprawami, kończenie jakiegoś etapu.

Aha, ważne. Istnieje jeszcze drugi sposób liczenia Karty Duszy: suma dnia i miesiąca urodzenia, w Twoim przypadku wychodzi IX Pustelnik (bo 8+1).
Nie wiem który z nich ma więcej sensu, ale wydaje mi się ze właśnie ten drugi. A to dlatego, że w pierwszym gdzie Karta Duszy to suma cyfr Karty Osobistej, często gęsto wyjdzie ten sam wynik.
W każdym razie u mnie Karta Osobista to VI Kochankowie, według sposobu pierwszego VI Kochankowie jest również Kartą Duszy (z czym się nie identyfikuję wcale), a według drugiego już 3 Cesarzowa (co zdecydowanie bardziej czuję).
A Ty z którą kartą bardziej się identyfikujesz, z Cesarzem, czy z Eremitą?

PostZamieszczono: 02 cze 2011 14:08 

Kinga pisze:
Tak, w obliczeniach karty osobistej wychodzi Ci 22, ale w takim przypadku nie redukujemy jej, tylko przyjmujemy że jest to 22, czyli XXII Głupiec. :)

Karta Duszy (suma cyfr karty osobistej, czyli 2+2) : IV Cesarz
Karta na rok obecny: 8+1+2+0+1+1 = 13 Znów nie redukujemy, bo jest Arkan o tym numerze, czyli będzie to XIII Śmierć.
Karta ta ogólnie prognozuje co będzie się działo, jakie tematy przyjdzie się wziąć za rogi, z czym się zetkniesz. Śmierć to przemiana, żegnanie się z różnymi starymi sprawami, kończenie jakiegoś etapu.

Aha, ważne. Istnieje jeszcze drugi sposób liczenia Karty Duszy: suma dnia i miesiąca urodzenia, w Twoim przypadku wychodzi IX Pustelnik (bo 8+1).
Nie wiem który z nich ma więcej sensu, ale wydaje mi się ze właśnie ten drugi. A to dlatego, że w pierwszym gdzie Karta Duszy to suma cyfr Karty Osobistej, często gęsto wyjdzie ten sam wynik.
W każdym razie u mnie Karta Osobista to VI Kochankowie, według sposobu pierwszego VI Kochankowie jest również Kartą Duszy (z czym się nie identyfikuję wcale), a według drugiego już 3 Cesarzowa (co zdecydowanie bardziej czuję).
A Ty z którą kartą bardziej się identyfikujesz, z Cesarzem, czy z Eremitą?

Dziękuję za pomoc w wyliczeniach. Jeśli chodzi o kartę duszy to powiem tak: częściowo identyfikuję się z Pustelnikiem, dlatego że rzeczywiście cały czas poszukuję życiowej wiedzy i mądrości, ale nie jestem typem pustelnika, a wręcz przeciwnie cały czas ciągnie mnie do ludzi. Nie lubię samotności. Ale bardziej identyfikuję się z Cesarzem. Musiałam bardzo szybko dorosnąć jako dziecko z racji sytuacji rodzinnej i tak jakoś ciągnie się to do dzisiaj. Często mam wrażenie, że jestem dojrzalsza niż moi rówieśnicy, co nie raz się już potwierdziło, choć nie zabiłam i nigdy nie zabiję swojego Wewnętrznego Dziecka, jak większość dorosłych osób. Czasem wręcz cieszę się jak dziecko, przez co moi bliscy czasem się ze mnie śmieją, że jestem takim dużym dzieckiem ;)

A co do Śmierci w tym roku to rzeczywiście bardzo się potwierdza. W marcu pochowałam Tatę, więc zetknęłam się ze śmiercią w sensie dosłownym :( Ale również, jak dobrze pójdzie, to za miesiąc się obronię i skończę studia, więc będę miała za sobą pewien etap w życiu, a przed sobą kolejny. I tu też potwierdza się Cesarz, bo intensywnie poszukuję pracy.

Karty są magiczne, doświadczam tego coraz częściej :D Choć jeszcze nie umiem do końca ich czytać, mam na razie jeden podręcznik z podstawami, ale staram się, w miarę dostępności czasu, pogłębiać swoją wiedzę.

Stąd też była moja prośba, żeby ktoś przybliżył mi moje karty jeśli chodzi o interpretację, jak to zrobiła Gosia paru osobom.

Zgodnie z pierwszym postem to karta rozwoju na ten rok wychodzi mi Cesarz, bo w poście był taki sposób obliczenia 8+1+2011= 2020, 2+0+2+0= 4

Pozdrawiam serdecznie

PostZamieszczono: 19 sie 2011 20:19 
Awatar użytkownika

Wyliczyłam sobie karty rozwoju na najbliższy czas i mam dylemat. Teraz, tak do połowy jesieni, jest to XV Diabeł, a później będzie VII Rydwan i właśnie mam problem z tym Diabłem, gdyż nie wiem jak mam zinterpretować tę kartę jako kartę rozwoju. Pewnie to jakaś podświadoma blokada. Jak ma ktoś pomysł, to proszę o podpowiedź w kwestii tego Diabła. Zostało już niewiele czasu, a chciałabym lepiej zrozumieć, co się dzieje i czego powinnam się nauczyć :) Te etapy rozwoju są opisane w tej książeczce: Wielka księga Tarota Crowley'a, jeśli ktoś może podrzucić mi opis, to będę wdzięczna, ale własna interpretacja też oczywiście równie mile widziana.

Kolejna karta to Rydwan i tu z interpretacją nie mam problemu :) Zakładam, że uda się pchnąć do przodu kilka spraw. Na pewno jest duża szansa, że moje plany zawodowe i związane z przeprowadzką się powiodą. Jak ma ktoś coś do dodania odnośnie tej karty, to też chętnie przeczytam.

Gośka pisze:
Przy obliczeniach można zauważyć, że w kolejnych latach liczby podążają w pewnej kolejności. Gdy nastąpi przeskok w liczbach oznacza to koniec pewnego Cyklu Rozwoju i rozpoczęcie nowego. Jest to często rok przemiany, w którym następuje zdecydowany koniec i wyraźny początek. Jest to tzw. punkt zwrotny w życiu.

Wygląda na to, że tak właśnie będzie u mnie :D

PostZamieszczono: 20 sie 2011 15:22 
Pogromca Wszelkich Tematów
Awatar użytkownika

XV jako symbol rozwoju (wg A. Arrien)
Jest to najlepszy rok na współpracę, załatwianie spraw z osobami spod znaku Koziorożca. Ten okres przypomina o konieczności zachowania poczucia humoru i stabilności w życiu osobistym i zawodowym, o koniecznym dystansie (nie należy brać wszystkiego zbyt poważnie).
Należy odnaleźć swoją kreatywność, wykorzystać posiadaną energię twórczą, może ona w tym okresie stawiać na Twojej drodze inspirujących ludzi bądź sytuacje.
Czas Diabła to również okres, w którym ważne jest ciało, zmysłowość, seks. Może przynieść odblokowanie, porzucenie starych przekonań.

VII- najlepszy czas na przeprowadzkę, zmianę miejsca, podróż, zmianę pracy, awans. W tym okresie można doświadczyć zmian związanych z rodziną i domem (przeprowadzka, remont, etc). Zmiany, które nastąpią w tym okresie prowadzą do wzrostu i rozwoju, są bardzo pozytywne (z perspektywy czasu). Osoby spod znaku Raka będą dla Ciebie pomocą w tym okresie (to ja :D ). W miesiącu Raka możesz podejmować ważne działania , które przyniosą Ci spełnienie.

PostZamieszczono: 22 sie 2011 14:32 
Awatar użytkownika

Bardzo dziękuję :)

Czyli z Rydwanem dobrze myślałam.

A co do tego Diabła, to jedno trzeba przyznać, że jest ciekawie. Ale też niezbyt łatwo, choćby ze względu na to, że tę stabilność, którą trzeba zachować, to najpierw trzeba uzyskać, a to nie jest łatwe w tym czasie, przynajmniej dla mnie.

PostZamieszczono: 18 paź 2011 13:03 
Stały Bywalec
Awatar użytkownika

Czy w karcie osobistej należy skupić się równie mocno na jej cieniach i blaskach???? Czy jest też możliwe,że cechy danej karty zostały w jakimś stopniu uśpione w realnym życiu np. poprzez doświadczenia i przeżycia???
Moją kartą jest Pustelnik, czuję tą kartę w dość dużym stopniu. Ale..
obliczyłam kartę również mojej siostrze, przypisany jest jej Głupiec i zdecydowanie nie pasuje mi do niej ta karta...:-(

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3